Roncha

Roncha
Biography

Roncha is een pseudoniem voor de Leuvense rapartiest Eric Reyntjens.

De naam is zijn oude graffiti-tag en is gebaseerd op Xaron, in de Griekse mythologie de veerman van de onderwereld.

In 1999 levert hij een eerste bijdrage op het album van Nest (Pita & MHD). Daarna richt hij de rapcrew A.M.O.K. op samen met Carloz, Letzl en beatmaker Kenshin. Na optredens op verschillende podia en in België en Nederland en een demo in 2006 releasen ze in 2008 hun full-album ‘Alles Of Niks’, dat enkele lovende reacties krijgt. Tegen dan heeft A.M.O.K. ook via tracks op allerhande compilaties en door sterke live shows een reputatie opgebouwd in de Belgische scene.

De jaren daarop wordt Roncha ook solo actiever met gastbijdrages op de albums Punt Komma (2007) en Stadsleven (2011) van zijn Mechelse collega en vriend Baz. Ook werkt hij samen met Gentse producer El One, mc’s Shockproof en Tumult en is hij in 2013 te zien in de clip/single ‘Benzine’ van Baz en Timmietex (NL). Daarnaast verzorgt hij voorprogramma’s voor onder andere Keith Murray (Def Squad) en Funkdoobiest.

Dat najaar begint Roncha bij Fatty K in de Marmalade Sound Factory aan een solo EP. Kort daarna ontstaat het label Marmalade Productions met Baz, Don Luca, Fatty K, Wits, JEF en hemzelf (2014), releasen ze de labelcompilatie ‘BosbessenMarmalade’ (2015)  met diverse videoclips, rocken ze samen podia als Genk On Stage en Vis-Pop Mechelen en passeren ze live op Q-Music, MNM en FM Brussel. Als ‘Team Marmalade’ oogsten ze een bescheiden succes.

Ook de spoken word (‘slam’) scene kent Roncha ondertussen: hij krijgt meerdere aanbiedingen om zijn sterke teksten ook volledig tot z’n recht te brengen op diverse podia. De actuele clip over de vluchtelingenproblematiek ‘Golven’ (2015) is hier een treffend voorbeeld van.

Eind 2015 komt dan eindelijk zijn solo-EP  ‘Nachtshift’ uit onder Marmalade Productions. Een plaat met zes tracks, waar hij bijgestaan wordt door Nosa (Zo Moeilijk, NL), Safi (Safi& Spreej) en natuurlijk de Marmalade broeders. De Nachtshift EP wordt positief ontvangen door diverse magazines zoals RifRaf, Music State, HiphopInJeSmoel en Flus. Ook de clip van zijn single ‘Familie’ (2016) wordt ruim verspreid over de sociale media en sites.

Momenteel werkt hij alweer aan tal van nieuwe dingen: een nieuwe plaat, nieuwe releases met Marmalade, clips, rapworkshops, en nog veel meer. Stay tuned!

Share Button